Søg ...

Kort nyt

Supernørd: Zen og kunsten at spille Super Marios Bros

Del
Nintendo NES Super Mario Bros spilkonsol og computerspil

Speedrun er kunsten at gennemføre et computerspil så hurtigt som muligt, og i går faldt verdensrekorden i klassikeren over dem alle: Super Mario Bros, som i over 20 år var verdens mest solgte spil. Det tog den amerikanske speedrunner Darbian 4 minutter, 57 sekunder og 260 millisekunder at gennemføre spillet og befri Princess Peach, hvilket slog den tidligere rekord med 0,433 sekund.

Tidsspild? Det er vel subjektivt. Supernørdet og seværdigt? Helt klart. Antallet af næsten perfekte forsøg, der ligger bag, vil give selv den mest oplyste zen-munk sved på panden. Og ud over dygtighed kræver de bedste Mario speedruns også held. Fx skal Darbian undervejs skære 0,7 sekunder af sin tid ved at udnytte den såkaldte “Full flagpole glitch”, altså en programmeringsfejl i spillet. Her kan man gå ind i soklen på flagstangen sidst i bane 8-2 og spare den tid, det tager Mario at gå det sidste stykke ind i slottet. Det kræver et heldigt spawn af en Bullet Bill, som man skal lande på, lige idet den rammer flagstangens sokkel i fuld fart.

Inden du ser Darbian, kan du se en mere menneskelig spiller udnytte full flagpole glitch her i et ganske kort klip (på 38 sekunder). For at sætte Darbians rekord lidt i relief, er spilleren her Mario-nørd nok til at kunne udnytte glitchen, men bruger alligevel 6 hop på at tilbagelægge det samme stykke af banen, som Darbian bruger 3 hop på i sin rekord:

Så vidt forretten. Selve løbet er værd at bruge de 5 minutter på at se. Det er skills ud over det sædvanlige, og man kan se Darbians puls stige fra 85 til 160, efterhånden som han kommer tættere og tættere på det perfekte løb. At man kan se hele gennemløbet skyldes, at det blev streamet live. Det skal alle tider under 5 minutter gøres for at være officielle. Darbian spiller ikke på en emulator, men på en original NES.

De særligt interesserede kan se dette næsten identiske løb fra januar, hvor Darbian misser rekorden med et par tiendedele af et sekund.